Gokken

Wat is een gokverslaving?

Wat is het?

Gokken bestaat al duizenden jaren omdat mensen het spannend vinden te proberen voorspellen wat de uitkomst gaat zijn van iets. Bv. bij volksspelen die honderden jaren geleden gespeeld werden. Het is dus iets van alle tijden en de uitspraak ‘wie niet waagt, niet wint’ zal iedereen ook wel kennen.

Maar wanneer kampt iemand met een risicovol gokgedrag, een gokprobleem of een gokverslaving? Wanneer is het recreatief en onschuldig en wanneer is het problematisch en verslavend. Dit is niet altijd simpel te definiëren en kan door middel van vraagstelling onderzocht worden.

Iets wat wel kenmerkend voor een verslaving is dat men het niet kan laten ook al wil men het eigenlijk niet. Het wordt ook iets dwangmatig. Bij Gokken zien we vaak dat het onschuldig begint met af en toe een gokje voor kleine geldbedragen op een voetbalwedstrijd of in een krantenwinkel. Als dit succesvol is kan men een gelukkig gevoel ervaren. (Dopamine) Het risico is dan dat men grotere bedragen begint in te zetten en dit al dan niet met succes. Telkens gaat men bewust of onbewust op zoek naar de kick of de spanning van het winnen. Ook wil men het gelukkige en soms euforisch gevoel als men wint opnieuw ervaren.

De drang om te gokken wordt steeds groter of is vaker aanwezig en men voelt zich rapper somber of ongemakkelijk als men het niet kan doen.

Het effect

Gokken doet men vaak omdat men een grote drang heeft om spanning te voelen en op die manier andere zorgen te vergeten. Het bezorgt mensen vaak een kick en triggert ‘tijdelijk’ ons beloningssysteem in de hersenen waardoor we ons gelukkig voelen als we winnen. Het gevoel van opwinding kan soms ervaren worden als een roes die soms gokkers vergelijken met het gebruik van alcohol of een andere drug.

Gokken bezorgt mensen vaak een kick en triggert ‘tijdelijk’ ons beloningssysteem in de hersenen waardoor we ons gelukkig voelen als we winnen.

De gevolgen

Vaak een grote schuldenberg met als gevolg dat men vaak begint te stelen, liegen, manipuleren, … Men kan ook dieper in de schulden geraken doordat men verliezen wil terug winnen en extra begint te lenen. Ook relationele problemen komen vaker voor door het liegen, manipuleren, de financiële problemen die ontstaan, … Mensen gaan soms ook meer alcohol drinken of andere drugs gebruiken om de negatieve gevoelens en effecten van het gokken te kunnen vergeten.

Soms zien we ook problemen op het werk of op school omdat de persoon zich niet meer of moeilijker kan focussen op wat belangrijk is omdat zijn gedachten constant bij het gokken zijn. Of men komt te laat omdat de persoon nog een weddenschap wil afwerken of doen.

Psychisch gaat men ook sneller sociaal geïsoleerd geraken omdat gokken iets is dat men vaak individueel en alleen doet en men trekt zich vaker en vaker alleen terug. Zich emotioneel uitgeput voelen komt ook vaak voor. Depressieve gevoelens of zelfmoordgedachten, stress, schuldgevoelens, rusteloos of angstig worden, slaapstoornissen, … Dit zijn enkele zaken die kunnen voorkomen bij mensen die gokken of er mee proberen stoppen.

Start vandaag met coaching

Zorg dat je opnieuw baas wordt over jezelf!