Dit doet alcohol met je hersenen

Doodt alcohol werkelijk hersencellen? Werd je al eens wakker na een avondje drinken met het gevoel dat je lichaam minder goed functioneerde? We hebben het allemaal al meegemaakt, en net daarom hebben we schrik van de gevolgen van alcohol waarvoor onze ouders ons steeds waarschuwden. Vandaag geven we je de waarheid achter die waarschuwingen.

artikel dit doet alcohol met jouw hersenen

Om al meteen met de deur in huis te vallen: ja, alcohol maakt je dommer, maar het doodt absoluut geen hersencellen. Wetenschappers in Denemarken onderzochten hersenen van overleden alcoholisten en niet-alcoholisten. Zij ontdekten dat het aantal neuronen gelijk is. Toch is alcohol volgens Megan Scudellari van Popular Science niet helemaal ongevaarlijk: “Alcohol kan, net als iedere andere substantie, bij een te hoge dosis hersencellen beschadigen. Maar, normaal gebruik is ongevaarlijk. Het heeft wel een invloed op de manier waarop de neuronen met elkaar communiceren.” Alcohol tast bijgevolg je vermogen om te wandelen, spreken en het maken van keuzes aan. Wanneer je in een dronken bui op je gezicht gaat, kan je er bijgevolg gerust in zijn dat dit niet het gevolg is van afgestorven hersencellen.


Dana Dovey gaf hier in 2014 meer uitleg over in het magazine Medical Daily: “Wanneer alcohol de hersenen bereikt, dan schakelt het bepaalde functies uit door het weefsel aan het einde van de neuronen te beschadigen. Dit onderbreekt de communicatie tussen neuronen en maakt het moeilijker voor iemand om zich te focussen op kleinere taken. Onze lichamen zijn ongelooflijk veerkrachtig, de cellen raken dus beschadigd, maar zullen zeker niet afsterven na enkele pintjes.”


Maar, wat als je zoveel alcohol drinkt dat zelfs de gemiddelde Rus achterover valt? Wel, zelfs dan zullen er geen hersencellen afsterven volgens Amerikaanse onderzoekers. Zij injecteerden alcohol rechtstreeks in de neuronen en zagen dat de cellen bleven leven en steroïden produceerden die de communicatie verstoorde. We hebben dus het wetenschappelijk bewijs dat alcohol je hersencellen niet zal doden. Dat nieuws zullen we dit weekend zeker met een frisse pint vieren!

bron: vrije tijd op 05/11/15 om 11:15